webb_ktr_02271

Vitamines zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze helpen bij de groei, het herstel bij ziekte en zorgen dat het lichaam gezond blijft. Het lichaam heeft vitamines nodig uit de voeding, want zij maakt dit zelf niet voldoende aan.

A little back story…

De ontdekking van vitamines was in 1906. Doordat ze ontdekte dat voedsel bepaalde stoffen bevat die essentieel zijn voor een goede gezondheid, kwam de benaming van vitamines. Deze benaming stamt af van het latijn en betekent letterlijk: vita-leven en amine-stikstof bevattende verbinding. In de periode tot 1970 zijn er methodes ontwikkeld om deze vitamines na te maken en na 1970 is er vooral onderzoek gericht op de rol van vitamines bij ziekten.

Een goede gezondheid draagt ook bij aan een mooie, gezonde huid. Daarom worden er cosmeticaproducten ontwikkeld die verschillende vitamines bevatten, zoals de Age Smart lijn. Er bestaan verschillende vitamines. Sommige zijn in vet oplosbaar, deze zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsel van het lichaam worden opgeslagen. Ook zijn er vitamines die in water oplosbaar zijn. Deze vitamines zitten juist in het vocht uit de voedingsmiddelen. Met uitzondering van vitamine B12 worden deze daardoor ook niet goed opgeslagen en een te veel aan deze vitamines verlaat het lichaam via de urine. In deze blog bespreek ik er 3 die goed zijn voor de gezondheid van de huid.

photo-07-08-14-08-15-011

Vitamine A, Retinol

Dit is een in vet-oplosbaar en is vooral betrokken bij de weerstand van het lichaam. Daardoor wordt het ook wel het anti-infectie vitamine genoemd. Dit is goed bij huidaandoeningen met een ontstekingsreactie, zoals eczeem, psoriasis, of acne. Verder speelt het ook een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, tandvlees en haar. Het versterkt de beschermende laag van je huid voor het onderhoud van de bovenste huidlaag. Ook is vitamine A een antioxidant. Dit helpt bij de bestrijding van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schaden hebben op het lichaam.

Belangrijke bronnen van vitamine A zijn lever, vis en boter. Verder wordt het in Nederland ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bakproducten en braadproducten.

Vitamine C, ascorbinezuur

Vitamine C een wateroplosbaar vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast is vitamine C een belangrijke factor bij de reparatie van de huid, de groei en het helen. Het zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen ook een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.


De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels.

Vitamine E, tocoferol.

Vitamine E een vetoplosbare vitamine. Deze speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van de spier- en andere weefsels, dus ook de huid. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. 


Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.

*HINT: een van deze vitamines zit in het gloednieuwe powerproduct wat binnenkort gelanceerd wordt dus stay tuned!

photo-07-08-14-08-14-151

photo-07-08-14-08-14-501